July 01, 2017
TOASTKI S SLADKIM KROMPIRJEM

Sladki krompir sem zaradi njegovega imena vedno metala v isti koš kot navaden krompir. Mislila sem, da je to krompir, ki je le bolj sladek. In ker me misel o sladkanem krompirju ni ravno navdušila sem se ga  izogibala vse dokler nisem izvedela, da:

Sladki krompir pravzaprav sploh ne pridpada isti botanični vrsti kot navadni krompir (spada v družino gomoljastih slakov).

Je bogat z minerali kot sta kalij in magnezij, ki  igrata pomembno vlogo pri delovanju mišic, zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, ohranjanju zdravih kosti ...

Je bogat z beta karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A in ima sposobnost, da absorbira UV žarke ter tako zaščiti kožo ter spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina - ravno prav za poletne dni! P.S. Ali si vedela, da se beta karoten lahko pretvori v vitamin A le ob prisotnosti maščobe? 

 

PRIPRAVA:

1. Sladki krompir narežemo na približno pol centimetra debele rezine, ga položimo na peki papir (brez dodane maščobe) in pečemo  približno 20 minut na 180 stopinjah C.

2. Pečene rezine sladkega krompirja poljubno spremenimo v njamsiii toastke. Jaz sem se odločila za naslednje tri načine (in vsi vsebujejo tudi dobre maščobe - vitamin A party): 

Kateri je tvoj najlubši? 

 

Komentar (0)

KOMENTAR